m@rgryt

m@rgryt

donderdag 17 augustus 2017

Moeders zondag – Graham Swift

Moeders zondag – Graham Swift

Mijn vakantie zit er bijna op. Zoals ieder jaar, probeer ik dan zoveel mogelijk boeken te lezen. Als recensist van de Boekendeler, boekenblog van de bibliotheek van Leeuwarden, werd mij gevraagd of ik Moeders zondag wilde lezen.   

Van Graham Swift kwam in 2011 de roman Was je maar hier uit. Die werd door heel veel lezers  erg gewaardeerd. Afgelopen jaar (2016) verscheen de roman Moeders zondag. Al op de eerste pagina werd ik gegrepen door de romantische manier van schrijven. Het deed mij sterk denken aan het boek de Camera Obscura van Hildebrand (Nicolaas Beets), dat ik op de havo las voor lijst voor Nederlands.
Je ziet de gordijnen bewegen en je voelt het briesje van de wind voorbij zweven. Je geniet van een mooie lentedag…

Het verhaal speelt op zondag 24 maart 1924. Jane Fairchild is een drieëntwintigjarige bediende van de familie Niven op Beechwood. Zij doet het hartstochtelijk met Paul Sheringham in zijn slaapkamer en wel op moeders zondag. Op deze Moeders zondag bezoekt iedereen zijn moeder en zo heeft Jane een dag vrijaf gekregen. De ouders van Paul zijn vandaag met de familie Niven gaan lunchen. Jane en Paul hebben het hele huis voor hun alleen. Ze genieten van elkaar en nemen er de tijd voor. Paul zal echter twee weken later trouwen met de rijke Emma Hobday; hier gaat hij luchtig mee om en hij ziet Jane als zijn beste vriendin. Later constateert de lezer dat dit huwelijk echter nooit zal plaatsvinden. 

Jane zelf was wees en had dus niet een moeder om te bezoeken. Aan haar baas had Jane gezegd dat ze graag een stukje zou gaan fietsen en een boek ging lezen. ’s Ochtends werd ze telefonisch door Paul uitgenodigd om hem een bezoek te brengen. Ze fietst naar hem toe en mag door de voordeur naar binnen! Als Paul om één uur moet vertrekken voor een lunchafspraak naar zijn verloofde, heeft Jane het hele huis voor zich alleen en doolt geheel bloot door het hele huis. Ze bekijkt alle kamers, de keuken en de bibliotheek. Jane houdt erg van boeken. Van haar baas mag ze zo nu en dan een boek lenen. Ze leest erg graag, vooral avonturenverhalen. Op dit moment leest ze een boek van Joseph Conrad. Haar interesse in literatuur zal, zo lezen we tegen het einde van Moeders Zondag, ertoe leiden dat ze ooit zelf schrijfster zal worden en dat deze zondag eind maart 1924 een belangrijke rol in die keuze gespeeld heeft. (2016) (2017-V5)

 

Geen opmerkingen:

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation
en word donateur .....

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?
een aangepaste racefiets ....