m@rgryt

m@rgryt

zondag 4 juni 2017

De oorsprong - Diana Gabaldon .... voor wie van historisch houdt een aanrader!


Onlangs viel, tijdens het werken in de bibliotheek, mijn oog op een roman met een afbeelding van de Mont Saint Michel. Prachtig getekend, een afbeelding van hoe het vroeger was, zonder de nieuwe brug waarover ik vorig jaar liep en je er dus tegenwoordig naar toe loopt. Een afbeelding die zeker past bij deze prachtige, historische roman!
De oorsprong blijkt een deel van de serie Een Reiziger-verhaal te zijn en wel dat wat vooraf ging aan de hele serie die begint met deel 1 - De reiziger, dus dit tref ik! (Het is in 2016 vertaald uit het Engels).
Het verhaal speelt in 1740 in de buurt van Bordeaux in Frankrijk, waar twee Schotse vrienden Jamie Fraser en Ian Murray werken als huursoldaat.
Jamie Fraser's vader is aan een hartaanval overleden vlak nadat Jamie heel veel heftige zweepslagen van de Engelsen had gekregen. Op het Franse platteland neemt zijn oude vriend Ian Murray gelukkig de zorg voor Jamie op zich, want Jamie is er slecht aan toe. Ian regelt dat Jamie meegaat met de groep huurlingen en de kapitein om een kar met kostbare tapijten en een loodzwaar kistje naar Bordeaux te brengen. Als ze de tapijten en het goud en zilver afgeleverd hebben en zij hun geld hebben ontvangen, verspreiden de mannen zich in allerlei goedkope eet- en drinkgelegenheden. Jamie maakt kennis met een leuke serveerster.


De volgende klus van de kapitein is voor een arts, dr. Hasdi en Ian en Jamie mogen beide hier aan meewerken. Dr. Hasdi is een bijzonder invloedrijk man onder de Joden van Bordeaux. Hun nieuwe klus valt echter niet mee. Ze moeten twee waardevolle schatten naar Parijs brengen; een oud gebedenboek (de bruidsschat) en Rebekah, de kleindochter van een Joodse dokter, die daar is uitgehuwelijkt. Ian en Jamie doen zich in de herberg te goed aan veel drank en Ian zoent met Rebekah. Als ze de volgende morgen wakker worden, blijken de dames verdwenen te zijn. Tijdens de jacht op de beide dames komen ze bij het klein landhuis van Pierre Robert Heriveaux d'Anton, waar  Rebekah verblijft en mee wil trouwen. Ze brengen de thorarol terug naar dr. Hasdi. Hoe het afloopt .... ?
Tevens zitten de eerste drie hoofdstukken van deel 1 De reiziger in dit boek, zodat je direct door kunt lezen. Een heerlijk historisch verhaal. Ik heb dit deel al op mijn reserveringlijstje voor de vakantie staan. (2017-V3)

Geen opmerkingen:

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation

Het laatste nieuws van de Johan Cruyff Foundation
en word donateur .....

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?

Wat maakt de Johan Cruyff Foundation allemaal mogelijk?
een aangepaste racefiets ....